Cilt ve belirtileri

Klasik anatomi, cildi “involucrum corporis humani” veya insan vücudunun zarfı olarak tanımlıyordu. Bu kavram, cildin sınır özelliğini ve maruz kalma organı olarak görevini ifade ediyordu.

Cilt, ana bariyer

Cilt, yaklaşık 2 m2'lik bir yüzey alanı ve toplam vücut ağırlığının yaklaşık %6'sını temsil eden ağırlığı ile insan vücudundaki en büyük organdır.

Cilt, dış çevreyi vücudun iç ortamından ayırır ancak bu ayrım yalıtıcı değildir çünkü dış etkenler ve cildin görünümünü şekillendirmeye katkıda bulunan vücut işlevleri arasında değişimler meydana geli

1
2
3
4
5
6

Kan damarları

1. Kan damarları

Dermisteki kan damarları, hipodermisin orta büyüklükteki damarlarından gelen ince kılcal damarlardır.

Dermisin kan damarı ağı, hücre ve bu tabakada bulunan yapılara oksijen ve besin sağlamanın yanında kan damarı olmayan epidermal tabakanın hücrelerini de besler.

Dermis, vücut sıcaklığının düzenlenmesinde kan damarlarının ve ter bezlerinin de dahil olduğu temel bir görev alır.

Cildin sinir sistemi bağlantısı

2. Cildin sinir sistemi bağlantısı

Dermiste iki tür sinir lifi bulunabilir:

Motor sinirler:Kan damarları, bezler ve kılları kaldırıcı kaslarını sinir sistemine bağlar.
Duyu sinirleri: Isı, dokunma ve ağrı duyu reseptörü olarak görev yapan serbest veya kapsüllü sinir uçlarıdır

Cilt yüzeyinde algılanan uyaranlar, dermal sinir uçlarındaki reseptörler tarafından yakalanır, beyne iletilir ve beyin de yanıt olarak bu bilgiyi işlenmiş olarak geri gönderir.

Cilt uzantıları

3. Cilt uzantıları

Cilt uzantıları, cildin epidermal oluşumudur. Üç farklı grup vardır:

Pilosebasöz birim: Kıl ve uzantılarından oluşan anatomik ve fonksiyonel bir birim; yağ bezi, apokrin ter bezi ve kıl kaldırıcı kas.
Apokrin ter bezi.
Tırnak

epidermis

4. Epidermis

Vücudu dış etkenlerden korumakla sorumlu yapı:

Fiziksel: Güneş ışınları, yaralanmalar vb.
Kimyasal: Maddelerin nüfuz etmesi.
Biyolojik: Patojenler (bakteri, mantar vb.).

Cildin sıvı kaybını aşağıdaki şekilde engelleyerek su kaybına karşı koruyucu işlev:

KKeratin oluşumu veya keratinizasyon.
Melanin sentezi veya melanine dönüşme

dermis

5. Dermis

Görevi cilde güç ve elastikiyet vermektir. Kan ve lenf damarları bu katman boyunca geçer ve cilt uzantıları, cildin duyu reseptörleri olarak bu katmanın içinde bulunur. Bağ dokusundan oluşur ve şunları barındırır:

Cilt hücreleri: Yabancı maddelere karşı yutarak ve tepki geliştirerek dermisi mikroorganizmalara karşı koruma kapasitesine sahip fibroblastlar, histiyositler, mast hücreleri.

Dermal lifler: Dermis yapısının %90'ını oluşturan kolajen, elastik ve retiküller.

hipodermis

6. Hipodermis

ağ dokusu olarak bilinen bağ dokusu çeşidi. Deri altı yağ dokusu miktarı, vücudun bulunduğu bölgeye, cinsiyete ve beslenme durumuna göre değişir ve iki grup vardır: Android (erkek tipi) ve jinekoid (kadın tipi)

Temel işlevleri
Koruyucu: Darbe, şok vb. karşısında tampon görevi görür.
Metabolik: ağ panikülü bir enerji deposudur.
Plastik: Hipodermik yağ dokusu vücuda şekil verir..
Isı düzenleyici:Yağ, ısı yalıtımı görevi görür

Yaşlanma

Yaşlanma, geçen zamanın ve bu zamanın nasıl yaşandığının sonucu olarak meydana gelen bir dizi dönüşümü temsil eder.

Cilt yaşlanması, biyolojik yaşın bir yansımasıdır, her zaman kronolojik yaşla aynı değildir ve yıllar içinde şu görünür belirtiler ile daha belirgin hale gelir: Kırışıklıklar, sarkmalar veya lekeler.

Genetik faktörlerin ve dış faktörlerin bir araya gelmesine bağlı olarak, yaşlanma süreci daha az veya daha çok fark edilir olacaktır.

Yaşlanma seviyesini sınıflandırmak için kullanılan Glogau ölçeği, yaşlanmanın hangi aşamasında olduğumuzu belirlemek ve bakım için uygun yönlendirmeleri oluşturmak için kronolojik yaş ve fotoyaşlanmanın etkisi gibi hususları dikkate alır.

I. Derece:

  • Kırışıklık yok veya minimal ve ince kırışıklıklar var
  • Keratoz yok.
  • Kılcal damar kırılganlığı ve/veya gözeneklerde genişleme eğilimi, hafif ölçekte..
  • Erken foto yaşlanma.
  • Hafif pigment değişiklikleri.

II. Derece:

  • DİNAMİK kırışıklıklar (ifade, hareket).
  • Yeni başlamış veya orta derece erken fotoyaşlanma.
  • Yeni başlamış veya erken güneş lekeleri. Telenjiektaziler.
  • Görünür olmayan ancak dokunmada hissedilen keratoz.
  • Paralel gülümseme çizgilerinin görünmeye başlaması.

III. Derece:

  • STATİK kırışıklıklar (çok sayıda, mimikler kullanılmadığında dahi).
  • Pigment değişiklikleri ile ileri foto yaşlanma (yaş lekeleri) ve telenjiektaziler.
  • Deterioration of the external epidermis layers and reduction of the Görünür keratoz.

IV. Derece:

  • Yüzün her yerinde STATİK kırışıklıklar.
  • Şiddetli foto yaşlanma (aktinik keratoz ve yaş lekeleri).
  • Sarı veya grimsi ten rengi.
  • Seboreik keratoz.
  • Kontrolsüz hücre çoğalması.

Pigmentasyon değişiklikleri

Melazma:

Melazma veya kloazma, güneşe maruz kalan bölgelerde, özellikle de yüz bölgesinde ortaya çıkan edinilmiş hipermelanozdur. Yüz, alında ve üst dudakta ortaya çıkan koyu kahverengi, yaygın ve düzensiz şekilli lekelerdir. Melanositleri uyaran hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkarlar. Genellikle hamile kadınlarda, doğum kontrol hapı kullananlarda ve menopozdaki kadınlarda görülür. Bu değişiklik güneş ile daha da belirginleşir.

The usually appear in pregnant women, users of OCPs and menopausal women. This alteration is made worse by the sun.

İki tipi vardır:

  • Orta yüz: Alın, burun, çene, üst dudak ve yanakların ortası.
  • Elmacık kemiği: Yanaklar ve burun

PIH:

Postinflamatuar pigmentasyon (PIH), cildin koyulaşmasına neden olur. Farklı büyüklükte nokta şeklini alırlar. PIH, inflamatuar bir yaralanmaya veya cilt hasarına yanıt olarak melanin sentezindeki artıştan kaynaklanır.

Melanin fazlası cildin üst tabakasında (epidermis) üretilirse hiperpigmentasyon kahverengimsi bir renkte olur. Fazla melanin derinin alt tabakasında (dermis) üretilirse gri-mavi bir renk alır.

PIH her cilt tipinde ortaya çıkabilse de daha yüksek V ve VI fototiplerde daha yaygındır ve hem erkek hem de kadınları eşit olarak etkileyebilir.

Güneş Lekeleri:

Güneş lekeleri, yaşlanma ve güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalma ile ilişkili cilt lekeleridir. Renkleri açık kahverengiden kırmızıya ve hatta siyaha kadar değişir ve özellikle el, yüz, omuz, kol, alın ve hatta saçsız ise kafada olmak üzere güneşe en çok maruz kalan bölgelerde bulunur.

40 yaşından itibaren cilt güneşe maruz kalmaktan kendini yenileme ve toparlama kapasitesini kaybetmeye başlar. Özellikle güneş ışınlarına maruz kalanlarda bu yaş aralığında güneş lekeleri çok yaygındır.

Yaş Lekeleri:

Yaş lekeleri, boyutu birkaç milimetreden 1-2 cm çapa kadar değişen, kahverengi ila koyu kahverengi renkli lekelerdir. Yüzeyleri pürüzsüz ve çevresi belirgindir. Genellikle 40 yaşından sonra güneşin kümülatif etkisi ve yaşla birlikte melaninin epidermiste eşit şekilde dağılmaması nedeniyle ortaya çıkar.

Yüz, elin üstü ve boyun gibi güneşe maruz kalan bölgelerde daha sık görülür. Düz, kahverengi renkli noktalar olarak ortaya çıkar ve genel olarak oval şekillidir.

Efelitler:

Efelitler, güneşe maruz kalma sonucu ortaya çıkan ve doğuştan genel pigmentasyon değişiklikleridir. Genellikle çil olarak adlandırılır.

Genellikle kızıl saçlı veya açık renkli gözlü sarışın kişilerde, birkaç milimetre çapında, açık sarı veya açık kahverengi olarak görülen lekelerdir. Yaşla birlikte sayıları artar.

Çoğunlukla yüz, boyun, alt kol ve bacaklarda bulunur ve yaz aylarında omuzları, kolları ve uylukları da kaplar.

Dolaşım değişiklikleri

Mikro dolaşım, organizma tarafından besinleri dokulara taşımak ve hücre debrisi ve atık maddeleri ortadan kaldırmak için kullanılan devredir.

Hassasiyet, kızarma, tahriş olma eğilimi ve hepsinden önemlisi hiperaktivite geliştirme olasılığı hassas ciltlerin özellikleridir. Bunlar, iki grubu ayrılabilecek uyarıcılara karşı epidermisin özel hassasiyet geliştirmesine neden olan cildin bariyer işlevindeki kaynaklanır:

- Dış uyaranlar: tİklim, ışık, kozmetikler, kirlilik vb.

- Stres, bireysel koşullar, yorgunluk vb. gibi iç uyaranlar. Dolaşım değişikliklerinin başlıca belirtileri:

Eritem:

Eritem, damar genişlemesinin neden olduğu aşırı kan akışı kaynaklı cildin kızarmasıdır; farklı cilt sorunlarının belirtisidir; genellikle boyutunu belirleyen bir cilt sürecinin en görünür belirtisidir. İki tür eritem görülebilir:


Semptomlarla birlikte güneş eritemi (uyarılmış):

  • Güneşe maruz kalmanın neden olduğu cilt kızarıklığı.
  • I, II fototiplerde daha sık görülür.
  • Damar genişlemesi.

Şu belirtilerle birlikte kızarma (kendiliğinden):

  • Yanakların kızarması
  • Bölgesel damar genişlemesi
  • Sinir uçlarının uyarılması

Eritroz:

Bu durum yüzün kızarmasıdır (genelde orta yüz bölgesinde). Temelinde damar dolaşımının yavaşlaması vardır.

Sıcak içecekler veya yiyecekler, sıcaklık ve duygu değişimleri uyarıcı olabilir. İlk başta geçicidir ancak zamanla kızarıklık kalıcı hale gelir

Kuperoz:

Kuperoz, kızarıklık görülmesi ile kendini gösteren, yüz ve dekolte bölgesindeki dermisin damarlanmasındaki değişikliktir.

Eritrozun arka planında telenjiektazi ağına karşılık gelir. İnce, beyaz, hassas ve solgun, epidermisi çok ince olduğu için kolayca kızaran ciltlerde daha sık görülür. Bu periferik damarların esnekliği neredeyse sıfırdır. Kan akışı aniden artarsa ve elastik toparlanma kapasitesi azsa kızarıklık kolayca ortaya çıkabilir.

Kuperoz oluşumu dış faktörlerden (kimyasal maddeler, kontüzyonlar, çevredeki şartlara maruz kalma) ve içsel faktörlerden (sindirim bozuklukları, sinirlilik, stres,...) etkilenir.

Rosacea:

Rosacea, dört aşamada uzun dönüşümün sonucu olarak ortaya çıkan damarsal bir yüz hastalığıdır:

  • Eritem
  • Eritroz
  • Kuperoz
  • Rosacea

Bu durum akne vulgaris veya seboreik dermatit ile karıştırılabilir. Bazı durumlarda bu durumlarla birlikte ortaya çıkabilir.

Rosacea her iki cinsiyeti de etkiler ancak kadınlarda neredeyse üç kat daha yaygındır (menopoz sırasında yüksek görülme oranı) ve gelişme yaşı 20 ila 60 yaşları arasındadır.

Rosacea ağırlıklı olarak yüzde görüldüğü için saç derisinde veya kulaklarda kızarıklık olması farklı bir tanı veya diğer eşlik eden durumları düşündürür.

Sivilce

Sivilce, görülme sıklığı çok yüksek olan bir durumdur. İnsanların %80 ila %90'ı yaşamları boyunca bu durumdan muzdarip olur ve 12 ila 18 yaş arasındaki kişilerde görülme sıklığı %74'tür.

Aşırı androjenden kaynaklanır ve farklı tetikleyici faktörlerin sonucu ortaya çıkar. Farklı lezyon tiplerine sahip polimorfik cilt durumu ile karakterizedir. Ana faktörleri şunlardır: Aşırı yağ salgılanması, ciltte bulunan normal bakterilere karşı reaksiyon, pilosebasöz birimin tıkanması.

Gelişme evresine göre, yaşam kalitesini kötüleştiren psikolojik ve sosyal etkileri olabilir.

Hafif:

Komedonlar ve papüller

Orta:

Papüller ve püstüller.

Şiddetli:

Püstüller ve nodüller.

Çok şiddetli:

Nodüller, kistler ve yara izleri.

Cilt tipi

KURU
NORMAL
YAĞLI

Fizyolojik özellikler:

  • Yetersiz yağ salgılanması ve/veya stratum corneum'da sıvı kaybı.
  • Özellikle kadınlarda sık görülür.
  • Nedenler: Kişide doğal olabilir veya cilt bariyerini değiştiren dış etkenler nedeniyle ortaya çıkabilir.
  • Stratum corneum'un bütünlüğü.

Görsel muayene

  • Mat, kırışık görünüm.
  • Dış etkenlere karşı hassasiyeti nedeniyle kızarıklık ve soyulma eğilimi.
  • Gözenekler görülmez veya zor görünür.
  • Bölgesel soyulma.

Dokunsal muayene

  • Dokunuşta serttir. Elastik ve esnek.
  • Dokunuşta ince cildin kanıtı olarak deri kıvrımı nispeten ince hissedilir.

Özellikleri:

  • Koruma eksikliği sıvı kaybına yol açar.
  • Aşırı hava koşullarına karşı dayanıklılığı zayıftır: Soğuk, rüzgar vb.
  • Sabun, deterjan, antiseptik vb. karşısında toleransı düşüktür.
  • Kızararak bronzlaşır veya bronzlaşmaz.

Fizyolojik özellikler

  • Yağın yeterli salgılanması.
  • İyi nemlendirilmiş stratum corneum.
  • Dengeli salgılanma.
  • Stratum corneum'un bütünlüğü.

Görsel muayene

  • Orta parlaklık, mat.
  • Eşit renk.
  • Ferah ve aydınlık genel görünüm.
  • Çıplak gözle görülemeyen gözenekler.

Dokunsal muayene

  • Pürüzsüz, ince taneli.
  • Elastik ve esnek.

Özellikleri:

  • Tamponlama kapasitesi ile sabunlar iyi tolere edilir.
  • Güneşte orta derecede bronzlaşır.
  • Hava etkenlerine karşı dayanıklıdır.
  • Çimdik testine hızlı tepki verir.

Fizyolojik özellikler

  • Yağ bezlerinin salgılama aktivitesinde artış.
  • 15 ila 20 yaş arası hem erkek hem kadınlarda sık görülür.
  • Genellikle keratoz eşlik eder.
  • Aşırı terleme zaman zaman.

Görsel muayene

  • Özellikle orta yüz bölgesinde yağlı parlaklık.
  • Orta yüz bölgesi daha kalınlaşmıştır: Yaygın ve perifoliküler hiperkeratoz; gözenek çöker ve açıkça görülür.
  • Görünür gözenek.
  • Normalde kızarıklık, soyulma göstermez.

Dokunsal muayene

  • Dokunulduğunda pürüzsüz ve yağlı olmasına rağmen tanecikli his verir.
  • Hacimdeki artış ve yağ bezlerinin hiperaktivitesinin sonucu olarak dokunmada kalın cilt kıvrımı fark edilir.

Özellikleri:

  • Güçlü savunma kapasitesi.
  • Güçlü esneklik.
  • Yaşlanmaya karşı çok iyi direnir.
  • Güneşe iyi dayanır ve yanık olmadan iyi bronzlaşır.